TABARA DE VARA

“ACASĂ LA NOI”, LA CARTIANU…!

Campusul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu” a găzduit, în perioada 7-14 iulie 2011, participanţii la cea de-a XV-a ediţie a Taberei de cultură şi civilizaţie românească Acasă la noi, organizată de filiala din Iaşi a Asociaţiei culturale ASTRA, în parteneriat cu şcoala noastră. 22 de elevi şi studenţi români din Basarabia şi Ucraina au fost principalii beneficiari ai acestui proiect, aceştia având posibilitatea de a cunoaşte parte din frumuseţile naturale şi din valorile spirituale ale vechiului ţinut al Neamţului, îmbogăţindu-şi cunoştinţele de istorie şi de geografie, de cultură şi de civilizaţie românească.

TABARA DE VARA/

Programul Taberei a inclus vizitarea unor obiective cuprinse în Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, cum ar fi Cetatea Neamţului, Casa Memorială ”Ion Creangă” din Humuleşti, Casa Memorială ”Veronica Micle”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Muzeul de Ştiinţe Naturale. Oaspeţii noştri au fost impresionaţi şi de Cheile Bicazului, Lacu Roşu, Durău, de Zimbrărie, de mănăstirile Agapia, Văratic, Bistriţa şi de Mănăstirea Neamţului. Nu a lipsit nici un tur al oraşului Piatra-Neamţ, încheiat cu o plimbare cu Telegondola, precum şi un program artistic susţinut de elevi ai Liceului de Artă ”Victor Brauner” din Piatra-Neamţ.

TABARA DE VARA/

O zi a fost dedicată mesei rotunde cu tema ”Patria mea, limba română!”, desfăşurată în sala de festivităţi a Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu””, prilej cu care tinerii români din Basarabia şi Ucraina s-au întâlnit cu profesori şi elevi din Piatra-Neamţ şi au împărtăşit gazdelor impresiile lor. Au fost prezenţi reprezentanţi ai mass-mediei  nemţene, evenimentul fiind reflectat şi în presa locală. Tot cu această ocazie, le-au fost oferite oaspeţilor cărţi, donate de către cadrele didactice din Colegiul nostru dar şi din alte şcoli nemţene. Aproape 500 de volume, cuprinzând opere ale literaturii româneşti şi universale, cărţi de specialitate, dicţionare, cărţi religioase ortodoxe, au fost primite cu mare bucurie de către aceşti tineri, nevoia de carte românească fiind deosebit de mare, în special în comunităţile româneşti din Ucraina.

Desfăşurarea în cele mai bune condiţii a taberei s-a datorat unor oameni şi instituţii cărora dorim să le mulţumim. Este vorba despre conducerea Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” reprezentată de prof. Mariana Paleu, prof. Carmen Stanciu, prof. Simion Ţăranu şi prof. Theodor Moscalu, conducerea Complexului Muzeal Judeţean Neamţ (prof. Gheorghe Dumitroaia) şi cea a Ocolului Silvic Neamţ, precum şi Protopopiatul Piatra-Neamţ.

Mulţumiri adresăm tuturor colegilor care au participat la colecta de carte şi precum şi la celelalte activităţi din timpul desfăşurării taberei.

În ce ne priveşte, alături de colega mea, prof. Roxana Gorduza-Burduja, ca şi coordonatori ai Taberei, din partea Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu”, ne bucurăm că eforturile noastre au meritat şi că elevii şi studenţii români din Basarabia şi Ucraina, majoritatea dintre ei aflaţi pentru prima oară în România, au rămas cu impresii atât de frumoase.

                                                                                                            Prof. Gina Orzan