Erasmus+ CHANGEONS L’IMAGE DE LA CHAUVE-SOURIS ET AGISSONS POUR LA PRÉSERVER

Proiectul Erasmus+

de parteneriat strategic între școli nr. 2014-1-FR01-KA201-002401_3 –   

„CHANGEONS L’IMAGE DE LA CHAUVE-SOURIS ET AGISSONS POUR LA PRÉSERVER!”

Proiectul francofon  „CHANGEONS L’IMAGE DE LA CHAUVE-SOURIS ET AGISSONS POUR LA PRÉSERVER!” s-a desfășurat pe durata a doi ani, în perioada 01.09.2014-31.08.2016. Școlile partenere (EPLEFPA – Etablissement Public Local d’Enseignement et de Formation Professionnelle Agricole din Rethel – Franța, Colegiul Tehnic „GHEORGHE CARTIANU” Piatra-Neamț – România și ISTANBULLUOGLU SOSYAL BILIMLER LISESI din Balıkesır, Turcia) au colaborat în crearea unui scenariu având ca temă imaginea liliacului și valențele sale și reprezentații publice cu elemente din artele circului.

OBIECTIVE 

1. Valorizarea aspectelor mai puţin cunoscute ale mediului înconjurător şi sensibilizarea cu privire la importanţa liliecilor în cadrul ciclului natural;

 2. Dezvoltarea pedagogiilor inovante adaptate la subiectul proiectului (documentarea pornind de la resurse variate, utilizarea muncii în echipă la nivel local şi internaţional şi apelul la instrumente de comunicare, balizajul artistic al tematicii alese).

ACTIVITĂŢILE COMUNE

  1. Documentare comparativă asupra imaginii liliacului în diferite culturi
  2. Studiu asupra prezenţei liliecilor în regiune
  3. Achiziţia de cunoştinţe cu privire la lilieci:
  • Realizarea inventarului de adăposturi de hibernare şi de reproducere
  • Identificarea şi stabilirea de măsuri de protecţie
  • Campania de sensibilizare şi recomandări pentru publicul larg
  • Crearea şi instalarea de adăposturi artificiale
  1. Crearea unui spectacol având ca temă LILIACUL:
  • Acrobaţii aeriene
  • Crearea decorului, a costumelor și a fondului sonor
  1. Realizarea unui making-off: filmul etapelor proiectului

Activitățile proiectului au inclus 4 reuniuni transnaționale:

M1- România (decembrie 2014): determinarea rolurilor și sarcinilor fiecărei instituții partenere

M2- Franța (februarie 2015) : prezentarea scenariului

M3- Franța (martie 2016): prezentarea activităților specifice, prezentarea proiectului în mediul public (Ziua porților deschise)

M4- Turcia (iunie 2016) : bilanțul final al proiectului

Activitățile de învățare (3) au fost găzduite, pe etape, de fiecare instituție parteneră și au fost coordonate de specialiști în coregrafie și artele circului (acrobație):

1 – Turcia (mai 2015) – punerea în comun a informațiilor obținute și a creațiilor

2 – România (septembrie 2015) – repetiții artistice

3 – France (decembrie 2015)  – repetiții finale, concretizarea scenariului, decorului, costumelor, fondului sonor, reprezentațiile spectacolului internațional au beneficiat de un public variat din mediul local și regional, în cadrul reuniunii regionale organizate de Agenția franceză (un rezumat al spectacolului din Franța poate fi vizionat pe https://www.youtube.com/watch?v=eQ6zRgIhOmw )

 

În România, la nivel local, proiectul s-a finalizat cu organizarea în parcul central a orașului Piatra-Neamț a unui pavilion tematic (cu un spațiu expozițional cu fotografii ale proiectului și  imagini ale liliecilor) și a unui cort de ateliere – precedate de un spectacol pentru copii. A fost prezentat totodată un spectacol pentru tineret și adulți la Teatrul Tineretului în care au fost incluse elemente de acrobație aeriană. Au fost surprinse reacții înainte și după spectacole și prezentări, acestea fiind rezumate în cadrul unui clip video pe care vă invităm să-l urmăriți pe

https://www.youtube.com/watch?v=7qjGKpdvXIw (varianta cu subtitrare în limba franceză)

Pe platforma eTwinning au fost postate clipuri ale activităților în diversele etape ale proiectului, filmul final fiind postat și pe youtube.com:

https://www.youtube.com/watch?v=aN4LWnQ5VaY